Pingwiny żyją w Afryce

To stwierdzenie wielu osobom wydaje się niedorzeczne. A jednak, w południowej Afryce żyje ich ponad 50 tysięcy. Na początku XX wieku żyło około 4 milionów. Aktualne dane wskazują, że pingwinom grozi wymarcie. Tylko w ostatnich kilkunastu latach ich kolonie zmniejszyły się aż czterokrotnie. Według naukowców już za piętnaście lat znikną z Afryki.  

Pingwiny przylądkowe, zwane również tońcami, żerują w morzu i potrafią nurkować nawet do 130 m, poruszać się z prędkością 20 km/h. Masa ich ciała nie przekracza 4 kg, wysokość do 63 cm. W naturze żyją około 10-12 lat. Te sympatyczne ptaki mają charakterystyczne czarne plamki na klatce piersiowej, u każdego osobnika są inaczej zlokalizowane i stanowią odpowiedniki naszych linii papilarnych. Tońce są monogamistami. Jedna z trzech największych kolonii pingwinów przylądkowych żyje na południowym krańcu miasta Simon’s Town w Republice Południowej Afryki, na plaży Boulders. Osiedliły się tam dopiero w 1985 roku.

Więcej zdjęć TU

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s