Popova Kula

Macedońskie wina nie należą do popularnych na polskim rynku. Z czasem powinno to ulec zmianie, gdyż coraz częściej trasy wycieczek biur podróży obejmują znaną w Europie winnicę Popova Kula, położoną na południowym zboczu góry Veliko Brdo, na zachód od miasteczka Demir Kapija.

Winnica przyjęła nazwę Popova Kula (Wieża Popa) od nazwy wieży, która niegdyś służyła jako punkt kontrolny na starym rzymskim szlaku. Wieki temu została zniszczona. Właściciele winnicy odbudowali ją jako część budynku winiarni, wykorzystując jej nazwę i symbol jako znak rozpoznawczy winnicy i wina.

Podczas pobytu w Popovej Kuli można przyjrzeć się etapom powstawania wina. Winiarnia posiada własne laboratorium, w którym dokonuje się niezbędnych analiz winogron i wina. Produkuje trunek z 11 różnych odmian winorośli. Jest jedną z niewielu na Bałkanach, wytwarzających wino z regionalnych, endemicznych odmian winorośli, ale również innych. Wina macedońskie charakteryzują intensywne aromaty, które są wynikiem wpływu stykających się klimatów: śródziemnomorskiego i kontynentalnego oraz upalnych dni i rześkich nocy latem. Wydłużony okres dojrzewania winogron zapewnia mocną koncentrację cukru i bogate kolory.

Odwiedzenie Popovej Kuli ma także inny wymiar. Jest położona w niebywale pięknym miejscu, dlatego warto tam zaplanować kilkugodzinny pobyt. W działającej przy winiarni restauracji można podziwiać, siedząc na tarasie lub pod namiotem, wspaniałe krajobrazy i jednocześnie delektować się smakiem dań regionalnych.

Więcej zdjęć TU

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s